Verschil operational lease en financial lease

voordelen financial lease

Vaak krijgen we van ondernemers de vraag wat het verschil is tussen Financial Lease en Operational Lease. Dit is een uitstekende vraag. Op het moment dat je de twee leasevormen met elkaar vergelijkt, komen de verschillen overigens al snel naar voren.

Benieuwd naar de grootste verschillen? lees dan dit artikel.

Ryan Richardson
Ryan Richardson
Auteur
3 minuten leestijd

1. De grootste verschillen Financial Lease - en Operational Lease

Bij Financial Lease ben je direct economisch eigenaar gedurende de periode van de leaseovereenkomst. Daarnaast profiteer je ook van vele fiscale voordelen. Dit is bij Operational Lease echter niet het geval. Bij de laatstgenoemde leasevorm is de leasemaatschappij eigenaar van de auto en kan je dus niet profiteren van de vele fiscale voordelen.

Bij Financial Lease ben je logischerwijze wel verantwoordelijk voor de verzekeringen, de wegenbelasting en het onderhoud. Alhoewel dit in eerste instantie nadelig lijkt, is dit juist een voordeel, omdat dit betekent dat je keuzevrijheid hebt in het kiezen waar je je verzekering en onderhoud laat doen.

Zonder dat je dus standaard te veel betaalt zoals bij Operational Lease het geval is. Bovendien is Financial Lease erg aantrekkelijk omdat je profiteert van de volgende voordelen:

  • Je bent direct economisch eigenaar van de (bestel)wagen.

  • Je hebt recht op investeringsaftrek.

  • Je hebt geen kilometerbeperking.

  • Je kan profiteren van diverse fiscale voordelen.

  • Je hebt recht op terugvordering BTW aanschafprijs.

  • Na het contract ben je juridisch eigenaar van de auto.

Je kunt Financial Lease als het ware vergelijken met het kopen van een auto, waar je bij Operational Lease kiest voor een huuroptie.

Bij operational lease sta je aan het einde van het leasecontract met lege handen, terwijl je na het verstrijken van het leasecontract bij financial lease zowel economisch als juridisch eigenaar van de auto bent.  Daarnaast komen de kosten bij Operational Lease niet op de balans te staan en bij Financial Lease logischerwijze wel.

Tenslotte is er bij Operational Lease een grote kans op naheffing van de kilometers, zijn de schadekosten voor eigen rekening en ben je verplicht om alles bij de garage van het leasebedrijf te repareren.

2. Keuze maken tussen Financial Lease en Operational Lease

Met Operational Lease huur je het voertuig, word je nooit de eigenaar en betaal je praktisch te veel voor verzekering en onderhoud. Terwijl je bij Financial Lease direct eigenaar van het voertuig bent en daarnaast ook nog eens profiteert van vele fiscale voordelen.

Op basis van deze gegevens kan je eigenlijk wel concluderen dat Financial Lease de aantrekkelijkste optie voor ondernemers is.

Ben je benieuwd of Financial Lease het meest geschikt is voor jouw situatie? Neem dan hier geheel vrijblijvend contact met ons op!

3. Financial Lease vs Operational Lease [VIDEO]

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.