Waarom overstappen naar een elektrische auto?

De afgelopen jaren is de vraag naar elektrische auto’s flink toegenomen. Sinds 2020 is het aantal elektrische personenauto’s in Nederland verdrievoudigd. Het assortiment breidt zich alleen maar verder uit en (zakelijk) elektrisch rijden wordt steeds aantrekkelijker. Zo profiteer je bijvoorbeeld van meerdere fiscale voordelen wanneer je een elektrische auto aanschaft.

Benieuwd waarom veel ondernemers overstappen naar een elektrische auto? In deze blog vertellen wij je alles over de voor- en nadelen van elektrisch rijden!

Sofie van der Zee
Sofie van der Zee
Auteur
5 minuten leestijd

Elektriciteit is goedkoper dan benzine en diesel

Elektrisch rijden is voordeliger dan op benzine of diesel kilometers maken. Zo bespaar je veel geld, omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine en diesel.

Je kan elektrische voertuigen namelijk opladen bij een laadpaal. Dit opladen kan je doen bij:

 1. een publieke laadpaal. De kosten van een publieke laadpaal kunnen variëren van €0,25 tot €0,75 per kWh. Daarnaast kan je ook kiezen voor een snellader, deze zijn vaak aanzienlijk duurder:

  Tarieven voor deze palen liggen vaak tussen de €0,65 tot €0,90 per kWh. 

 2. een laadpaal aan huis. Naast de aanschafkosten van de laadpaal, betaal je ook een kilowattuurprijs aan je eigen energieleverancier. De kosten kunnen dus variëren afhankelijk van je leverancier en type contract.

  De gemiddelde prijs per kWh ligt rond de €0,30. 

Conclusie: De voordeligste optie is een laadpaal aan huis, maar wanneer je veel onderweg bent is het gebruikmaken van een publieke laadpaal de oplossing.

Bovendien stimuleert de overheid de aankoop van elektrische auto’s. Dit betekent dat wanneer jij in het bezit bent van een elektrische personenauto of bestelbus je recht hebt op verschillende subsidies

Benieuwd welke subsidies dit zijn? Lees dan vooral verder!

Fiscale voordelen van een elektrische auto

Wanneer je in een elektrische auto rijdt, heb je recht op meerdere fiscale voordelen. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn, zodat je straks geen geld laat liggen.

De 6 fiscale voordelen van een elektrische auto:

 1. Vrijstelling van belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) 

 2. Vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (mrb)  

 3. Recht op aanschafsubsidie 

 4. Lagere bijtelling 

 5. Recht op milieu-investeringsaftrek (MIA)

 6. Recht op willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) voor elektrische bedrijfsauto’s

Wanneer je een elektrische auto koopt of leaset kom je in aanmerking voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Deze subsidieregeling houdt in dat je bij aanschaf van je elektrische bedrijfswagen een maximale korting van 5.000 euro ontvangt.

De uiteindelijke subsidieprijs is afhankelijk van de grootte van jouw bedrijf en de verkoopprijs van het voertuig. In de volgende tabel zie je een overzicht van de verschillende subsidiepercentages in 2024.

Voertuigcategorie Maximum subsidie Grote bedrijven Middelgrote bedrijven Kleine ondernemingen en non-profitinstellingen
N1 5.000 7% van de netto catalogusprijs 10% van de netto catalogusprijs 12% van de netto catalogusprijs
N2 (maximumgewicht van 4.250 kg) 5.000 7% van de verkoopprijs zonder btw 7% van de verkoopprijs zonder btw 7% van de verkoopprijs zonder btw

Houd wel rekening met de volgende punten:

 1. Minimale verkoopprijs. De verkoopprijs van de auto moet minimaal 20.000 euro zijn. Dit is de prijs exclusief btw.

 2. Aanvragen vóór aanschaf. Je moet de aanvraag voorafgaand aan de aanschaf van je gewenste auto doen. De auto mag namelijk niet op jouw naam staan of al geleverd zijn op het moment dat je de aanvraag doet.
   

 3. Definitieve aanschaf elektrische auto.  De levering van je gewenste elektrische voertuig ligt vast in de leaseovereenkomst, maar dit mag bij de subsidieaanvraag nog niet het geval zijn. Je kunt dan nog afzien van koop als je toch geen subsidie krijgt. 

 4. Minimaal 3 jaar. Het voertuig moet minimaal 3 jaar in jouw bezit zijn.

Je kunt makkelijk online de SEBA-aanvraag doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Als je van plan bent om zakelijk een elektrische auto aan te schaffen, dan heb je recht op de Milieu-investeringsaftrek (MIA). De MIA is een fiscaal voordeel waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Deze vorm van investeringsaftrek mag je alleen toepassen wanneer je gebruik maakt van een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel.

In 2024 profiteer je van 27, 36 of 45 procent investeringsaftrek over je winst. Op hoeveel procent je recht hebt, is afhankelijk van de gangbaarheid en de milieueffecten van het voertuig. 

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Naast de MIA kom je ook in aanmerking voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Net als de MIA is de Vamil alleen van toepassing wanneer jij een milieubewust bedrijfsmiddel aanschaft. 

Met de Vamil mag je 75% van de investeringskosten afschrijven zodat de winst lager uitvalt.. In tegenstelling tot de MIA mag je met de Vamil zelf bepalen wanneer je dit percentage afschrijft. 

Combineren van MIA en Vamil

Ondanks dat de MIA en de Vamil twee verschillende regelingen zijn, is het mogelijk om deze met elkaar te combineren. Veel ondernemers maken hier gebruik van. 

Houd er wel rekening mee dat je voertuig aan bepaalde eisen moet voldoen voordat die in aanmerking kom voor MIA/Vamil.

De meest belangrijke voorwaarden zijn:

 • Het voertuig staat vermeld op de milieulijst. 

 • Het voertuig is niet eerder in gebruik geweest.

 • De investering heeft betrekking op aanschaf- en voortbrengingskosten van je bedrijfsmiddel (het product/ de service die jij biedt). 

 • Het investeringsbedrag is minimaal €2.500,-. 

Let wel op! Voor zowel de MIA als de Vamil zijn elk jaar vaste budgetten beschikbaar. Je hebt daarom meer kans op een subsidie wanneer je eerder in het jaar een aanvraag doet. 

Meer informatie over de MIA en Vamil vindt u hier op www.Belastingdienst.nl

Lagere bijtelling elektrische auto

Wanneer je voor een elektrische auto kiest, profiteer je van een lagere bijtelling.

Sinds 2023 profiteer je van 16 procent bijtelling bij elektrische voertuigen met een maximum catalogusbedrag van 30.000 euro. Is de catalogusprijs boven dit bedrag? Dan betaal je de standaard bijtelling van 22 procent. 

De bijtellingskorting is geldig tot een maximum van 5 jaar na het eerste gebruik van je auto. 

Over de jaren is de overheid de bijtellingsregeling aan het afschalen. Vergeleken met 2022 is de maximum catalogusprijs verlaagd van 35.000 naar 30.000 euro. In 2026 zal iedereen de volledige bijtelling van 22 procent moeten betalen ongeacht of je een diesel, benzine of elektrische auto rijdt. 

Geen bpm en mrb bij elektrische auto

Naast subsidies en voordelige regelingen profiteer je ook van vrijstelling van de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en motorrijtuigenbelasting (mrb)

Wanneer je in bezit bent van een brandstofauto, moet je verplicht deze belastingen betalen. De bpm wordt berekend op basis van de co2 uitstoot van het voertuig in gram/km.

De mrb wordt berekent op basis van:

 1. de type brandstof

 2. de emissieklasse

 3. Het gewicht van de auto

Conclusie: omdat je een elektrisch voertuig rijdt, hoef je geen bpm te betalen. De auto stoot namelijk helemaal geen CO2 uit. Ditzelfde geldt voor de mrb, aangezien die belasting alleen van toepassing is op dieselauto’s en bussen.

Goed voor het milieu

Met een elektrische auto rijd je automatisch ook milieuvriendelijker. Vergeleken met brandstof aangedreven motoren, zoals benzine-en dieselauto’s, is de elektrische auto veel beter voor het milieu. 

Je stoot met een elektrische auto namelijk veel minder schadelijke stoffen uit. Gemiddeld wel 40 procent minder CO2 dan een brandstofauto. Daarnaast kan je ook nog de milieubewuste keuze maken om je auto met alleen groene stroom op te laden. 

Groene stroom duidt op hernieuwbare energiebronnen. De stroom wordt in dit geval opgewekt door bijvoorbeeld zon, water, wind en biomassavormen zoals hout of plantaardige olie.

Betere rijervaring

Met de overstap naar een elektrische auto ga je merken dat je een hele andere rijervaring hebt. De volgende verschillen zul je ervaren:

 1. Stil rijden. Ten eerste rijdt een elektrische auto veel stiller, ze maken over het algemeen bijna geen geluid.

 2. Minder pedalen. Daarnaast hebben elektrische auto’s maar 2 pedalen in plaats van 3: het gaspedaal en de rem. Het is dan ook niet meer nodig om te schakelen.

 3. Automatisch remmen. Je gaat waarschijnlijk alleen nog gebruik maken van het gaspedaal. Veel elektrische auto’s remmen namelijk automatisch wanneer je je voet van het gaspedaal haalt. 

Elektrische auto leasen? 

Bij Regeljelease.nl beschikken we over een ruim aanbod aan elektrische occasions. Deze auto’s zijn allemaal gecontroleerd en rijklaar gemaakt.

Zo kan je gemiddeld binnen 3 dagen al rijden in je gewenste elektrische bedrijfswagen. 

Wil jij meer informatie over het financial leasen van een elektrische auto of bus? Neem dan hier contact op met een van onze lease specialisten. 

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.