Wat is een marge-auto?

Als je op zoek bent naar een occasion, dan heb je als ondernemer vaak de keuze uit een btw-auto of een marge-auto. Zo schiet je bij een btw-auto de btw van je nieuwe voertuig voor, terwijl je bij een marge-auto geen btw meer hoeft te betalen, omdat de vorige eigenaar dit heeft gedaan (particulier).

In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over beide opties zodat jij straks de juiste keuze maakt!

4 minuten leestijd

1. Wat is een marge-auto?

Een marge-auto is btw-vrij, omdat de btw al eerder is voldaan door een particulier. Dit betekent logischerwijze dat jij dit niet nogmaals hoeft te betalen. Op deze marge-auto kan je als ondernemer dus ook geen btw terugvorderen.

Belangrijk om te weten bij een marge-auto:

1. Je onderneming hoeft niet vrijgesteld te zijn van de belasting om een marge-auto te kunnen financial leasen.

2. Op een marge-auto is in de meeste gevallen geen aanbetaling nodig, wat betekent dat je je liquiditeit behoudt.

Kort samengevat: een marge-auto is een auto waarover btw is betaald, wat je als ondernemer dus niet nogmaals kunt terugkrijgen van de fiscus.

In de volgende sub-paragraaf leggen we je uit wat een btw-auto is om het totaalbeeld te verhelderen. 

 2. Wat is een btw-auto?

Een btw-auto is een occasion waarover nog nooit btw is afgedragen. Het betreft vaak een nieuwe auto of een die altijd zakelijk is bereden. Dit is enerzijds gunstig, want je profiteert bij een btw-auto van vele fiscale voordelen.

Belangrijk om te weten bij een btw-auto:

 1. Je dient btw altijd voor te financieren.

 2. Je kan het afgedragen btw-bedrag terugvragen bij de belastingdienst.

 3. Je ontvangt het volledige voorgefinancierde bedrag aan btw retour binnen 3 maanden.

Kort samengevat: een btw-auto is een auto waarover je btw moet voorschieten, wat je als ondernemer bij de eerstvolgende belastingaangifte allemaal terug kan krijgen. 


Wil je meer weten over Financial Lease en BTW, lees dan hier verder.

3. Rekenvoorbeeld marge-auto en btw-auto

Als ondernemer kun je bij ons een marge-auto financial leasen. Dit betekent dat je een voertuig over meerdere maandtermijnen kunt aflossen zonder btw voor te financieren.

Vooral voor startende ondernemers kan dit aantrekkelijk zijn, omdat je hierdoor op korte termijn het meeste geld op je rekening houdt. Financiële middelen die je als ondernemer weer kunt investeren in andere zaken die bijdragen aan bedrijfsgroei.

Bekijk hieronder het rekenvoorbeeld

 • btw-auto voorbeeld

 • Stel je gaat een Opel Vivaro leasen met een aanschafprijs van € 10.000,- inclusief BTW.

 • En we hebben te maken met een btw-auto. Dan is het BTW bedrag € 2100,- (21%).


 • Dit betekent dat je als ondernemer direct al € 2100,- aan het voorfinancieren bent, terwijl je dit geld als starter misschien goed zou kunnen investeren in zaken die bijdragen aan de groei van je bedrijf.

 • Marge auto voorbeeld

 • Stel je nu eens voor dat deze Opel Vivaro met een aanschafprijs van € 10.000,- een marge auto is. Dan is het BTW bedrag € 0,00 (0%)

  Dit betekent dat je als (startende) ondernemer geen € 2100,- hoeft voor te financieren, zoals bij een btw-auto het geval is. Bovendien kan je het geld nu gebruiken voor bijvoorbeeld online marketing of andere zaken die bijdragen aan bedrijfsgroei.

4. Vrije Beroepen

In Nederland zijn een aantal vrije beroepen waar je als ondernemer niet btw-plichtig bent. Mocht jij tot deze groep behoren, dan is een btw-auto vaak aantrekkelijker dan een marge-auto. Je mag de btw namelijk gewoon verrekenen.

5. Ons aanbod marge-auto’s

Ben jij als ondernemer op zoek naar een bedrijfswagen waarover je geen btw hoeft te financieren? Bekijk dan hier onze volledige voorraad aan marge-auto’s.

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.