Financial Lease en Hypotheek: wat zijn de mogelijkheden voor ondernemers?

Financial Lease is qua leasevorm een beetje een vreemde eend in de bijt. Zo zal je het fenomeen ‘leasen’ waarschijnlijk niet direct in verband brengen met termen als ‘eigendom’ en ‘eigenaarschap’, terwijl daar bij Financial Lease wel degelijk sprake van is. Wat natuurlijk positief is!

Financial Lease bekleedt simpelweg een uitzonderingspositie als het op leasen aankomt.

In dit artikel gaan we dieper in op de invloed van Financial Lease op je hypotheekaanvraag. Dit is een interessant vraagstuk, aangezien leasen in principe gelijk staat aan lenen. Het is daarom logisch dat wanneer je een hypotheek wil afsluiten en op dat moment een (privé) leasecontract hebt lopen, deze ‘schuld’ door de bank wordt meegenomen in hun vaststelling van je hypotheekruimte.

Dit geldt overigens alleen voor ondernemers die zelf aansprakelijk zijn (zzp’ers, eenmanszaken,VOF’s). 

Ryan Richardson
Ryan Richardson
Auteur
4 minuten leestijd

1. Negatieve BKR-registratie

De bank kan via het BKR-systeem inzage krijgen in de openstaande schulden van de ondernemer die een hypotheekaanvraag heeft gedaan. Deze schulden worden door de bank in mindering gebracht op je hypotheekruimte.

Het zegt dus iets over je kredietwaardigheid.

Zou je op basis van je inkomen bijvoorbeeld een hypotheek voor een huis van vier ton kunnen afsluiten, dan kan de bank hier alsnog een stokje voor steken als ze je op grond van je openstaande leningen niet kredietwaardig inschatten.

Uit het bovenstaande blijkt dat bij Financial Lease, de openstaande lening dus wel degelijk een rol speelt in de beoordeling van je hypotheekaanvraag. 

Maar hoe zit dat bij Financial Lease?

2. Heeft Financial Lease invloed op je hypotheek?

Als je privé aansprakelijk bent voor je bedrijf (zoals een zzp’er), dan kan een Financial Lease dus als een persoonlijke lening worden beoordeeld. Dit betekent dat de openstaande schuld in mindering wordt gebracht op je hypotheekruimte.

Dus in theorie kan een Financial Lease voor een zzp’er die op het punt staat een hypotheek af te sluiten, invloed hebben op de hypotheekaanvraag.

Maar betekent dit dat Financial Lease geen verstandige optie is als je een hypotheek wil afsluiten?

Natuurlijk niet!

Maar wat is wijsheid?

Wij van regeljelease.nl leggen het precies uit!

3. Mogelijkheid Financial Lease en hypotheek ZZP’ers

Mocht je als zzp’er een nieuw huis willen kopen en tegelijkertijd een Financial Lease overwegen, dan kun je het volgende doen: 

  • Je neemt de Financial Lease direct mee als kostenpost in de beoordeling van je hypotheekruimte. Dit is misschien wel de verstandigste keuze om te maken.

  • Zo wordt er namelijk gelijk een realistisch beeld van je financiële situatie geschetst. 

4. Aanbeveling: hypotheek en financial lease afsluiten

Voor zzp’ers heeft Financial Lease, in de vorm van een periodieke kostenpost, invloed op de hypotheekruimte. Maar om geen financial lease af te sluiten om zo meer geld bij de bank te kunnen lenen, is natuurlijk niet verstandig…

Aanbeveling: Wij van regeljelease.nl raden daarom aan om je Financial Lease direct mee te nemen in de beoordeling van je hypotheekruimte. Hierdoor kan je straks rijden in je droomvoertuig en thuiskomen in je droomwoning!

Het is uiteindelijk aan jou als ondernemer om een weloverwogen beslissing te nemen. Hiermee helpen wij je uiteraard graag!

Neem hier geheel vrijblijvend contact op met een van onze lease-adviseurs.

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.