Kan je met een leaseauto op vakantie?

Kan je met een leaseauto op vakantie?

Kan je met een zakelijke leaseauto op vakantie? Dit is een vraag die wij veel te horen krijgen bij ons op de klantenservice. Het antwoord daarop is volmondig ‘ja!’ Met een zakelijke auto mag je immers privé kilometers maken en kun je dus rustig op vakantie gaan. Je betaalt hier immers ook bijtelling voor. Uit onderzoek blijkt dat bijna 70% van de zakelijke rijders al een keer met de leaseauto op vakantie is geweest of dit van plan is. Wel is het belangrijk dat je natuurlijk goed voorbereid op vakantie gaat. Weten waar je exact op moet letten? Lees dan onze onderstaande tips.

Tip #1 - Controleer het koelvloeistof

Allereerst is het altijd goed om een extra flesje koelvloeistof in de auto te bewaren. Het reservoir voor het bijvullen van de koelvloeistof bevindt zich onder de motorkap. Vaak staat dit ook expliciet vermeld op de tank. Mocht je het reservoir niet kunnen vinden, dan kun je in het instructieboekje van de auto lezen waar deze zit. Het niveau van de koelvloeistof dient tussen de streepjes minimum en maximum te zitten. Zit die onder het minimum, dan is het belangrijk om  deze bij te vullen. Voor het bijvullen van het koelvloeistof dien je voorzichtig te werk te gaan. Laat de motor daarom eerst even afkoelen nadat je een stuk hebt gereden. 

Tip #2 - Controleer de bandenspanning

Het is belangrijk om met regelmaat de bandenspanning van je auto te controleren. In het instructieboekje van de auto staat vermeld hoeveel bar deze moet zijn. Vaak staat dit ook vermeld in het portier aan de bestuurderskant. Als de bandenspanning te laag is, verbruik je namelijk meer benzine. Daarnaast gaat de slijtage van de banden sneller bij een lagere bandenspanning.

Tip #3 - Controleer het oliepeil

Het is belangrijk om met regelmaat -en zeker voordat je op vakantie gaat- het oliepeil van de motor te controleren. Olie heeft namelijk een aantal belangrijke functies, zoals: het versoepelen van de bewegende delen in de motor, opnemen en afvoeren van verbrandingsresten, bescherming tegen roest en het dempen van het geluid. Kortom, olie heeft en cruciale werking bij een goed werkende motor. Een te laag of een te hoog oliepeil kan daarom ook schade brengen aan de auto. Er wordt geadviseerd om het oliepeil na elke 2500 km te controleren. De beste meting wordt verkregen bij een koude motor vóór de start. Bij een warme motor krijg je namelijk een te laag resultaat, omdat de olie onvoldoende tijd heeft gehad om terug te lopen in het blok.

Volg onderstaande stappen om het oliepeil correct te meten: 

  1. Zorg dat de motor koud is.
  2. Veeg de peilstok schoon met een schone doek voordat je gaat meten.
  3. Duw de oliestok in de motor.
  4. De olie moet tussen het min- en maxstreepje zitten. Tussen deze twee streepjes zit ongeveer 1 liter verschil. Dus zit het oliepeil exact op de onderste streep dan kun je beginnen met het toevoegen van 0,5 liter.

Tip #4 - Vergeet het reservewiel niet

Deze zit vaak in de kofferbakruimte onder de laadbodem. Mocht je een klapband krijgen dan kun je in slechts enkele minuten de band vervangen voor het reservewiel en probleemloos naar het dichtstbijzijnde garage rijden. Een klapband kan ontstaan door een slijtage, te lage bandenspanning of door overbelasting bij bijvoorbeeld een te zware aanhanger.

Tip #5 - Volg de regels van het desbetreffende land

Het is belangrijk om de regels van het land waar je (doorheen) gaat rijden op te volgen. Zo heb je in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland een milieusticker nodig om er te mogen rijden. Daarnaast gelden er soms verschillende regels voor benzine- en dieselauto’s in verband met uitstoot. Een overzicht van de volledige regelgeving kun je hier vinden op de website van het ANWB.

Tip #6 - Neem de groene kaart mee

Vergeet je groene kaart niet als je op vakantie gaat. Hiermee kun je namelijk aantonen dat het voertuig (internationaal) minimaal WA-verzekerd is. De kaart is niet overal verplicht, maar in de sommige landen wel. Op de groene kaart staat het kenteken, de periode waarin het voertuig verzekerd is en het kaartnummer. Ook bevat de kaart een overzicht met de landen waar de auto verzekerd is. Reis je met een caravan of aanhanger die zwaarder is dan 750 kilo? Dan heb je hier vaak een aparte groene kaart voor nodig.

Tip #7 - Bepaal waar de laadpalen zijn

Het rijden van een elektrische auto heeft vele voordelen. Toch kan het zoeken naar een laadpaal op vakantie als vervelend worden ervaren. Daarom is het goed om op voorhand te bepalen waar de laadpalen langs de route staan en of je hier gebruik van kunt maken met je huidige laadpas. Stel het laden niet te lang uit zodat je voorkomt om stil te staan. 

Tip #8 - Reserve autosleutel

Vergeet niet om een reservesleutel mee te nemen. Niks is vervelender dan niet meer jouw auto in kunnen doordat je jezelf hebt buitengesloten.

Inhoudsopgave

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Bedankt!

Uw aanvraag is verstuurd.

We nemen zo snel mogelijk contact met je op!