Wat is Operational Lease?

Wanneer je ervoor kiest om een bedrijfswagen te leasen, krijg je te maken met verschillende leasevormen. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen zakelijk en privé. Vaak vergelijken ondernemers de leasevormen Financial Lease en Operational Lease met elkaar, als het de zakelijke markt betreft.

In dit artikel leggen we je precies uit wat Operational Lease is.

Ryan Richardson
Ryan Richardson
Auteur
3 minuten leestijd

1. Wat is Operational Lease?

De meeste ondernemers hebben voor hun onderneming een betrouwbaar voertuig nodig. Met Operational Lease kan de ondernemer in kwestie een nieuw voertuig leasen zonder direct een grote investering in één keer te hoeven doen.

In tegenstelling tot de leasevorm Financial Lease blijft het voertuig bij Operational Lease tijdens het contract in bezit van de leasemaatschappij. Hierdoor is het niet mogelijk om de auto op je balans te zetten.

Dit betekent onder andere dat je niet kan profiteren van de vele fiscale voordelen. Bovendien moet je aan het einde van je leasecontract het voertuig gewoon weer inleveren. Je krijgt overigens wél de mogelijkheid om de auto te retourneren, te kopen of het contract te verlengen.

2. Leasen voor een vast maandbedrag

Bij Operational Lease los je altijd een vast bedrag per maand af aan de leasemaatschappij. In de meeste gevallen zijn de kosten die je aan je voertuig hebt, allemaal bij de service inbegrepen (op de brandstof na).



Bij Operational Lease zijn de volgende kosten dus bij de service inbegrepen:

  1. Afschrijvingskosten.

  2. Pechhulp binnen- en buitenland.

  3. Vervangend vervoer (optioneel).

  4. Reparatie en onderhoud.

  5. Allriskverzekering.

  6. motorrijtuigenbelasting.

Dit betekent dat je qua kosten precies weet waar je aan toe bent, wat natuurlijk een voordeel is. 

Zie het als het huren van een auto:

Het voertuig blijft altijd in bezit van de leasemaatschappij, terwijl jij als ondernemer maandelijks een vast bedrag betaalt.

3. Voordelen van Operational Lease

Operational Lease heeft zeker een aantal voordelen voor ondernemers. Hieronder hebben
we de belangrijkste pluspunten voor je opgesomd:

  • Geen grote investering. Met Operational Lease kan je als (startende) ondernemer in een nieuw voertuig rijden zonder dat je een grote investering hoeft te doen.

  • Geen onverwachte kosten. Omdat het onderhoud en de verzekering bij Operational Lease inclusief zijn, weet je precies wat je maandelijks moet aflossen.

  • Een professionele uitstraling. Operational Lease maakt het mogelijk om als ondernemer in een nieuw voertuig te rijden voor een vast laag maandbedrag. Dit geeft natuurlijk een professionele uitstraling naar de buitenwereld.

  • Schadeafhandeling en pechhulp. Als ondernemer is het belangrijk dat je te allen tijde mobiel bent. Als er bij Operational Lease bijvoorbeeld iets met je voertuig gebeurt, dan hoef je zelf helemaal niets te regelen.

  • Een vast maandbedrag. Aangezien het onderhoud en de verzekering bij Operational Lease bij de service zijn inbegrepen, weet je precies wat je maandelijks moet aflossen.


Je kan met Operational Lease namelijk het totaalbedrag verspreiden over meerdere maanden waardoor je voldoende liquiditeit behoudt. Dit betekent dat je meer geld overhoudt voor investeringen die bijdragen aan bedrijfsgroei.

Hierdoor heb je inzichtelijk wat je kosten zijn en de zekerheid dat je nooit meer betaalt, dan overeengekomen in het leasecontract.

Je betaalt bij Operational Lease dus een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij, waarna zij alle zaken voor je zullen regelen. De enige extra kosten waar je je druk om hoeft te maken is het betalen van de brandstof.

4. Wat zijn de nadelen van Operational Lease?

Operational Lease kent ook zeker een aantal nadelen voor ondernemers. Zo ben je bijvoorbeeld nooit eigenaar van het bedrijfsvoertuig en kan je niet profiteren van de vele fiscale voordelen..  



De nadelen van Operational Lease op een rijtje:



✘ Nooit eigendom van voertuig. 
Aan het einde van de leaseperiode moet je het voertuig gewoon weer inleveren. Dit betekent dat je nooit eigenaar bent.

✘ Financiële verplichting voor meerdere jaren. Als je voor Operational Lease kiest, ga je een overeenkomst aan voor minimaal 12 maanden. Zodra je hebt getekend, kun je hier niet zomaar onderuit komen.


✘ Geen keuzevrijheid onderhoud en verzekeringen. 
Bij Operational Lease gaat je leasevoertuig naar een garage die is aangesloten bij de desbetreffende leasemaatschappij. Hierdoor ben je vaak duurder uit dan wanneer je zelf de keuzevrijheid hebt om een garage te kiezen.


✘ Geen fiscale voordelen. 
Bij Operational Lease profiteer je niet van de vele fiscale voordelen, omdat het voertuig niet op naam van je zaak komt.

5. (financial) leasen voor ondernemer

Bij regeljelease.nl kan je gebruik maken van Financial Lease. Deze manier van leasen maakt het mogelijk om een voertuig aan te schaffen voor je onderneming. Dus niet als particulier! Hierdoor profiteer je van een laag maandbedrag en houd je liquiditeit (geld) op de zakelijke rekening.

De voordelen op een rijtje:

  1. Je voertuig staat direct op naam van je onderneming.

  2. Je profiteert van de vele fiscale voordelen.

  3. Je hebt de vrijheid om je voertuig te bestickeren.

  4. Je bent vrij om het voertuig te gebruiken in het buitenland.

  5. Je kan zelf bepalen waar je je onderhoud doet en het voertuig verzekert. Hierdoor betaal je niet standaard te veel, wat dus betekent dat je voordeliger uit bent.

Ben je benieuwd hoe dit precies zit? Lees dan hier meer over Financial Lease.

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.