• Home
  • Afmetingen bestelbus

Afmetingen bestelbus

Welke bestelbus afmetingen passen nou het beste bij de werkzaamheden die je gaat verrichten? Met zoveel aanbod op de Nederlandse markt, kan het knap lastig zijn om de juiste bus te vinden…

Daarom leggen we je op deze pagina precies uit hoe je de afmetingen van een bedrijfsbus kunt aflezen. Daarnaast geven we ook advies over de toepasbaarheid van een specifieke bus.

Na het lezen van dit artikel:

  • weet je precies welke bus afmetingen passen bij jouw werkzaamheden. 

  • weet je hoe je de verschillende L/H-combinaties moet aflezen.

  • weet je waar je op moet letten bij het uitkiezen van een bus.

1. Welke afmetingen heb ik nodig?

Als ondernemer heb je een bus nodig die past bij je bedrijf. Hierin zijn de afmetingen vaak doorslaggevend. Je wil namelijk zo efficiënt mogelijk kunnen werken.

3 aspecten waar je op moet letten bij de afmetingen van een bus:

  • Laadruimte. Als je goederen of materiaal moet vervoeren, kan je op basis van de (verwachte) hoeveelheid inschatten hoeveel laadruimte je nodig hebt.

  • Verkeer. Als je veel in drukke steden zoals Amsterdam of Utrecht rijdt is het belangrijk om wendbaar te zijn. Dan is een kleinere bus vaak prettiger. Je hebt namelijk weinig ruimte om in te parkeren of om je bus uit te laden. 

  • Interieur. Als je veel tijd in je bus doorbrengt, dan is comfort natuurlijk erg belangrijk. Kijk daarom goed naar aspecten zoals beenruimte en het aantal zitplaatsen voordat je een keuze maakt.

2. Hoe moet ik de bestelbus afmetingen aflezen?

De afmetingen van een bus worden altijd aangeduid met een L/H-combinatie. In het voorbeeld hiernaast laten we zien hoe je de afmetingen van een bedrijfsbus kunt aflezen.

Voorbeeld: De ‘l’ voor lengte en de ‘h’ voor hoogte. Met iedere verhoging en/of verlenging nemen de getallen achter de l en h dus toe. Voor je beeldvorming is de l1h2 dus even lang als de L1H1 afmetingen, maar wel een slagje hoger.  De l1h1 is op zijn beurt weer net zo hoog als de l2h1, maar weer een maatje langer. Een l2h2 is zowel langer als hoger dan een l1h1. Als we het hebben over een l1h1-bus, dan spreken we altijd over het standaardformaat van een bus. Het is alleen wel belangrijk om te weten dat de afmetingen van een l1h1 bus per merk en model kunnen verschillen.

3. Verschil afmetingen bestelbus per merk en model

De afmetingen van een bus verschillen vaak per merk en model. Om je hier een duidelijk beeld bij te geven, hebben we de afmetingen van twee l1h1 bussen van verschillende merken hieronder met elkaar vergeleken.

Voorbeeld:



Je bent op zoek naar een l1h1 bus, omdat je als pakketbezorger gaat werken in het drukke Amsterdam. Voor deze klus heb je een kleine bus nodig waarmee je wendbaar bent, maar ook comfort ervaart (aangezien je 8+ uren in de bus zit).



1) Na wat speurwerk op het internet kom je een Citroen Jumper l1h1 tegen. Deze bestelbus heeft een lengte van 496 cm en een hoogte van 166 cm.



2) Op dezelfde website kom je ook een Ford Transit Connect l1h1 tegen, maar je ziet iets opvallends: er zitten verschillen in de afmetingen, terwijl het allebei l1h1 bussen zijn. De Connect heeft namelijk een lengte van 442 cm en een hoogte van 127 cm.



Een Citroën Jumper is ruim 54 cm langer en 39 cm hoger dan een Ford Transit Connect l1h1.


Conclusie:de afmetingen van l1h1 bussen kunnen verschillen per merk en model. 

3.1 Verschil afmetingen hetzelfde merk

Ook de afmetingen van een L/H-combinatie van hetzelfde merk verschillen (ander model). Zo is een Mercedes-Benz Citan l1h1 (kleinste bus Mercedes) kleiner dan bijvoorbeeld een Mercedes-Benz Vito l1h1 (middelgrote bus Mercedes), terwijl het dus allebei l1h1 bussen betreft.

Om je direct de juiste richting op te sturen, hebben we de afmetingen van de populairste merken en modellen onderverdeeld in 3 categorieën gebaseerd op het formaat van een bus:

  1. kleine bus

  2. middelgrote bus

  3. grote bus

3. Kleine bus afmetingen

Kleine bus

Vanaf 100,- per maand

De bekende automerken zoals MercedesCitroen en Volkswagen hebben verschillende type bussen (van klein naar groot). De kleinere variant wordt vaak bestelauto of bestelwagen genoemd, vanwege de basis die is gebaseerd  op een personenauto.

Binnen de categorie ‘kleine bus’ zijn er ook weer verschillende L/H-combinaties. De lengte van deze bussen zit doorgaans tussen de 390 – 450 cm en de hoogte tussen de 110 cm en 130 cm.

Bekijk kleine bussen

4. Middelgrote bus afmetingen

Middelgrote bus

Vanaf 145,- per maand

Je hebt ook bussen die in een tussencategorie vallen; de middelgrote bussen. Dit type bus is geschikt voor koeriers die kleine- tot middelgrote pakketten, maar is ook erg populair bij ondernemers in de bouw & techniek.

Ook van deze middelgrote bussen zijn verschillende L/H-combinaties. De lengte van deze bussen zit tussen de 450 cm en 550 cm en de hoogte tussen 139 cm en 163 cm.

Bekijk middelgrote bussen

5. Grote bus afmetingen

Grote bus

Vanaf 175,- per maand

Vervoer je als koerier grote pakketten en heb je dus veel laadruimte nodig? Dan heb je de type ‘grote bus’! De lengte van deze grote bussen zit tussen de 496 cm en 739 cm en de hoogte tussen de 225 cm en 282 cm.

Bekijk grote bussen

7. Alle L/H-Combinaties

We hebben hieronder alle L/H-combinaties voor je op een rijtje gezet. Wil je meer weten over een specifieke combinatie? klik dan op de gewenste combinatie.Op deze pagina vertellen we je hoe je de afmetingen kunt aflezen van specifieke bussen en welke merk en modellen populair zijn onder ondernemers.

L1 L2 L3 L4 L5
L1H1 bus L2H1 bus L3H1 bus L4H2 bus L5H3 bus
L1H2 bus L2H2 bus L3H2 bus L4H3 bus
L2H3 bus L3H3 bus
L2H4 bus

8. Advies over bestelbus afmetingen

Ben je op zoek naar een bedrijfsbus, maar weet je niet precies welke afmetingen passen bij je bedrijf? Neem dan hier contact met ons op en één van onze adviseurs neemt binnen 15 minuten contact met je op (binnen openingstijden).

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.